Denali si Cassin Ridge

DENALI

La 6194 m, Denali este cel mai înalt munte al Americii de Nord. Deşi vârful a fost atins în premieră în 1913 niciunul dintre trasee nu este ușor, apropierea de cercul polar, vremea instabilă, distanţele mari şi pericolele obiective făcând orice abordare a muntelui obiectul unei expediţii. Dintre trasee, ruta normală, West Buttress, deşi nu este un traseu tehnic sau dificil în mod deosebit necesită între 16 şi 17 zile pentru a fi parcurs. Fiind localizat în zona sub-polară, Denali prezintă în mod regulat temperaturi de -40 de grade Celsius, vânturi puternice de peste 160km pe oră şi vreme schimbătoare.

Alaska, Denali image (c) USAToday.com

CASSIN RIDGE

Traseul Cassin a fost urcat în premieră în anul 1961 de către o echipă italiană condusă de legendarul alpinist Riccardo Cassin. Prima ascensiune a durat mai mult de 3 săptămâni.

Traseul implică porţiuni tehnice susţinute, culuoare de gheaţă cu înclinaţie între 60 şi 80 de grade precum şi porţiuni extensive de escaladă pe stâncă. Începând cu jumătatea superioară a traseului, în cazul unui eşec, posibilităţile de retragere sunt limitate si extrem de dificile.

Posibilităţile de bivuac (campare) sunt limitate şi expuse pericolelor obiective (avalanşe, căderi de pietre, etc.). Lungimea propriuzisă a traseului este de 2700m şi începe în jurul altitudinii de 3800m.

Din punct de vedere tehnic traseul Cassin are gradul 5 (pe o scală pâna la 6) în timp ce ruta normală are gradul 2.

Album foto de la prima ascensiune a traseului

Un “topo” (descriere) a traseului este disponibil in limba engleza aici

Advertisements
%d bloggers like this: